Българските щанги спечелиха четвърти златен медал на завършилия в Малта олимпийски квалификационен турнир. Последната титла грабна Христо Христов, който събра двубой 401 кг в кат. до 109 кг. 18-годишният варненец, който подобри с 1 кг личния си рекорд, отнесе конкуренцията с пет успешни опита. Среброто остана за испанеца Маркос Руис, а бронзът за чеха Иржи Гасьор. 
 
Христо Христов е възпитаник на варненската школа с треньор Живко Николов. Миналата година стана европейски шампион при 20-годишните, преди това спечели бронз в първото движение, но травма му попречи да завърши двубоя на световното за 20-годишни във Фиджи. През 2018 г. е олимпийски вицешампион на младежките игри в Буенос Айрес.
 
Така и четиримата ни щангисти в Малта спечелиха златни медали, след като вчера Стилян Гроздев, Божидар Андреев и Юндер Бейтула заеха първите места в своите категории. 
 
В турнира участваха представители на 30 държави. Състезанията в Малта са част от квалификациите за игрите в японската столица това лято. Те са с висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории.
 
След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.
 
Шампионите се завръщат утре с полет през Истанбул, който се очаква на Аерогара София Терминал 2 в 15.05 ч.