Тази вечер четирима български национали по сумо заминават за Италия. Утре те ще участват за пореден път в турнира за Купата на Милано в конкуренцията на представители на още 16 държави. Капитанът Петър Стоянов, Христо Христов, Иван Качаков и Даниел Иванов ще се борят в категориите + 115 килограма и абсолютна.

Надпреварата ще бъде официално открита в събота в 12.30 часа местно време, преди това ще бъдат елиминациите в по-леките категории и женските схватки.

След 12.45 часа започват и битките при по-тежките - в категории -85, -115 и +115 кг. Закриването на турнира за Купата на Милано е в 18:00 часа. Този турнир няма награден фонд, а служи за националите за трупане на международен опит. Четиримата ни сумисти ще имат сериозни съперници от Унгария, Грузия, Азербайджан, Египет, Австрия, Украйна, Италия, Норвегия, Холандия и Австрия.

Очаква се евентуален сблъсък отново на Вода с холандеца Хайт Хам Аусади - Али Баба. През юни миналата година Петър Стоянов спечели двете първи места в тежка и абсолютна категория на същия сумо турнир за Купата на Милано. Тогава страната ни бе представена отново от тези четирима гиганти, като на финала в абсолютна категория капитанът на националите имаше за съперник Даниел Иванов.

През 2008-а година Христо Христов подели с Даниел третото място. Това е последния голям турнир от този тип в международния календар на националите ни по сумо преди Откритото първенство на България на 22 май в София.