България ще бъде представена от четирима щангисти на големия турнир в Малта този уикенд. Състезанието от т. нар. „златна категория“ е една от последните олимпийски квалификации преди игрите в Токио това лято, съобщават интернет страницата и официалният фейсбук на БФВТ. За Ла Валета утре през Истанбул заминават следните наши представители:

Кат. 61 кг Стилян Гроздев
Кат. 73 кг Божидар Андреев
Кат. 81 кг Юндер Бейтула
Кат. 109 кг Христо Христов

Бейтула, Андреев, Гроздев и Христов имат остра нужда от участия в повече състезания, тъй като в крайна сметка се взимат най-добрите резултати от общо шест турнира в три квалификационни периода за последната година и половина. 

"Всички те ще трупат точки за да подобрят позициите си в ранглистите, които са решаващи за печелене на олимпийските квоти. За трима от българите това ще е предпоследната възможност да преминат по-напред в класирането, окончателното им място ще стане известно след европейското първенство, което предстои в началото на април в Москва. От тази група единствен Христов ще има и още един шанс да натрупа точки в ранглистата, тъй като той възнамерява да участва и на световното първенство за младежи до 20-годишна възраст в края на март в Букурещ", заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992 г.

Състезанията в Малта са част от квалификациите за игрите в японската столица това лято. Те са с висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио.

Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.