Първите в историята онлайн международни състезания по вдигане на тежести стартират тази сряда с участието на четирима българи. Световното първенство за младежи, на което домакин трябваше да бъде Перу, в момента няма как да се проведе поради глобалната пандемия, но пък ще се състои по интернет от 11 до 18 ноември и то с името Световна купа. В момента се провеждат последните тестове за изпитанието, което ще бъде голямо предизвикателство, както за 13-17-годишни млади таланти из цялата планета, така и за IT-специалистите, реферите и официалните лица от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF).

"Това ще бъде първото интернет състезание в щангите, с него се започва нещо напълно ново, непознато, което ще бъде изпробвано като възможност за изява в условията на световна пандемия, за да се направи така, че състезанията и тренировките в така популярното по планетата вдигане на тежести да не спират," твърдят от световната централа. За тази цел се въвеждат модифицирани правила за международните състезания по щанги онлайн. Изискванията са за силен интернет и камера с добра резолюция, поставена на 3-4 метра от състезателя, така че да се вижда в цял ръст с вдигната щанга. Ако видео връзката прекъсне по някаква причина - реферите обявяват опита за невалиден. Мястото, където отделен състезател ще провежда опитите си, може да бъде в гараж, тераса, градина, където е позволено да се вдигат щанги, или в тренировъчна зала, национален център, гимнастически салон или фитнес, се съобщава в поканата от IWT. Конкретно в турнира за Световната купа Перу 2020 може да участва по един състезател от нация в категория с отговаряща на световните стандарти заявка. За всеки се изисква копие от паспорт, мейл и обозначено място на състезанието. Меренето на теглото отново е два часа преди съответната категория, то ще се излъчва и записва от същата състезателна камера, като се разчита на коректността на съответния участник.

Правилата са в съответствие с Правилника на IWF, но с няколко съществени изключения относно подиумите, реда на вдигане и сигнала за оставащо време до края на опита. В онлайн турнира няма да има подиуми и сигнали. Организаторите приканват всички участници, техните треньори и ръководители да спазват правилата и да осигуряват ясна визия и комуникация относно опитите на състезателите, без нарушаване на етичните изисквания на Международната федерация Много е важно да се знае, че щангистите сами преценяват дали техният опит е добър според Правилника и сами решават кога да го завършат като пуснат щангата. С други думи тук няма да се чакат рефери да дадат сигнал относно редовността на опита, но съдии ще следят за това онлайн. Дисковете на щангите трябва да са с уеднаквени цветове и тежести. Тъй като правилата не са стриктни, няма да се признават резултати и рекорди в ранглистите. Всички трябва да се преминали онлайн курса на УАДА. Съществена разлика в онлайн турнирите ще бъде това, че при тях всички състезатели се редуват в опитите си - първо правят първите си опити, после един след друг вторите вдигания и накрая, пак поред - третите, последни в отделното движение, независимо от разликата в тежестите. Промени в заявките се приемат до 30 секунди преди реда на съответния състезател.

От България в турнира за Световната купа Перу 2020 са записани четирима представители, като техните категории по предварителна програма са в следните дни и часове наше време: Кат. 73 кг Христо Кошерски от Кнежа с треньор Васил Милашки - събота, 14 ноември от 20.30 ч. Кат. 81 кг Карлос Насар от Червен бряг с тр. Илиян Илиев - неделя, 15 ноември от 20.30 ч. Кат. 89 кг Георги Йочев от Асеновград с тр. Лъчезар Кишкилов - понеделник, 16 ноември от 22.00 ч. Кат. 96 кг Николай Стоичков от Пловдив с тр. Борислав Налбантов - вторник, 17 ноември от 18.00 ч. "Правим всичко възможно нашите млади таланти да имат някаква, макар и алтернативна възможност за изяви и сравнение със своите връстници. Всички български национали тренират усилено, но поради пандемията условията по цял свят са такива, че в момента е невъзможно организирането на световни, европейски първенства и турнири. В тази обстановка онлайн надпреварите са някаква алтернатива, възможност за състезание, което ще се яви стимул в подготовката и начин да направим сравнение с конкуренцията," заяви Неделчо Колев, президент на Българска федерация по вдигане на тежести. "В щангите това е нещо ново и съвсем различно. Естествено, правилата са поизменени, има компромиси с добре известния начин на провеждане на големи състезания, но все пак това е някаква опция да продължава състезателният календар, макар и с доста условности. Всички по цял свят тренираме здраво, а в условията на световна пандемия и заради здравните мерки международният календар е силно нарушен, липсват шампионати и турнири.

Сега, със Световната купа Перу 2020, нашите национали ще имат възможност да се потопят в състезателна обстановка, да премерят сили със своите връстници, да видим къде сме и как стоим в условията на световна конкуренция. Не е същото като преди, но все пак е нещо," заяви националният треньор Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992. В момента Българска федерация по вдигане на тежести подготвя и проверява условията за нормалното включване и участие на нашите състезатели в турнира за Световната купа. Наети са IT-специалисти, които да осигурят стабилна интернет връзка по време на сесиите за отделните категории в турнира. Опитите ще бъдат от залата на националите в Дианабад, уточняват се датите и часове на участия на българите. В помещението от няколко дни вече е осигурен високоскоростен интернет, изпробва се и изискваният през Skype резервен вариант на комуникация при евентуален срив на основната мрежова връзка. Събитието ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки. "Това е тестово състезание, за всички участници по цял свят нещата са нови, непознати и тепърва ще се напасват като начин на участия и провеждане на подобни събития," предупреждава в указанията си Международната федерация. Интересът към състезанията е оргомен и надмина всички очаквания и прогнози. До този момент са се записали 402 участници от 62 държави. Това налага допълнителни тествания на системата за да може да издържи на многото включвания за кратко време от цял свят," съобщават от IWF.