Честват Гигова и Ананиева на Световната купа, ще има Кралица на турнира

Илиана Раева източник: LAP.bg

Илиана Раева източник: LAP.bg

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разкри, че по време на Световната купа в София от 5 до 7 май ще бъдат отбелязани две събития.

На 5 май откриването ще бъде свързано със 70-годишния юбилей на Мария Гигова, а в неделя ще има официално изпращане на Ина Ананиева, която прекрати треньорска дейност.

"За седма година България е домакин на Sofia World Cup - международен турнир по художествена гимнастика. Много сме щастливи, че можем да го организираме. Главен съдия на турнира ще е Мария Петрова. Радвам се, че пристигат най-силните индивидуални гимнастички. И най-силните ансамбли. Основните ни и силни конкуренти. За съжаление, Италия няма да дойде, това като че ли вече е традиция, след първото им несполучливо участие," обясни Раева.

"Тази година ще има приз Кралица на световната купа, която ще получи страхотна купа и много подаръци. На финалите нашите златни момичета ще наградят, надяваме се нашия нов отбор, с медалите. Християна Тодорова ще направи дебюта си на международния турнир, който започва във вторник. Откриването ще е свързано със 70-годишния юбилей на Мария Гигова, а на финалите в неделя ще направим официално изпращане на Ина Ананиева," разкри още тя.

"Идеята за провеждането на Кралица на Световната купа дойде от Катрин Тасева и другите момичета. Хареса ми и предложих да го направим. Короната ще бъде връчена в събота, за да могат всички момичета да са там. Ако някой не се класира за финалите и си тръгне в неделя сутринта, няма да може да присъства", поясни Раева, която добави, че по нейно време е имало подобни приятни мероприятия и самата тя е притежател на подобна корона.

"Специално за откриването на 5 май идва и целият технически комитет на ФИГ. Това е заради Мария Гигова, чийто юбилей ще отбележим. Чакаме потвърждение от Ирина Винер дали ще присъства", добави Раева.

"Съставът за Европейското все още не е ясен. Бранимира Маркова има своите виждания, но не мога да споделя. Имаме три страхотни гимнастички, а трябва да изберем само две".

Запитана за очакванията си за Световната купа в София, президентът на федерацията по художествена гимнастика сподели: "Момичетата са много развълнувани. И индивидуалните състезателки, и ансамбълът нямат търпение. Искам само да си изиграят съчетанията добре. Новият правилник налага да правим промени. Надявам се Християна (бел.ред. Християна Тодорова), която ще коментира, да прави разяснения. Има някои специфични неща, които намаляват оценките. В Ташкент сменихме елемент. Един елемент се тълкува по различен начин. Някои играят без грешка, но нямат изискванията за девет трудности. Затова са и по-ниските оценки. Имаме много различен ансамбъл. Индивидуалистките са с модерен стил. Много сериозна е оценката за артистичността".

Колкото до травмите, които преследваха една от състезателките от ансамбъла – Елена Бинева, Раева коментира: "Тя имаше травма в крака в Москва. На втората Световна купа си счупи костица в ръката. Сега преди Световната купа в Баку има температура. Има резерви, които да я заменят, но тя настоява да играе и се справя без грешки. Предполагам утре ще играе".

На Световната купа в София ще бъдат представени 28 държави. Билети за събитието могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim. За квалификациите, които ще се проведат в петък и събота цените са 5, 10, 15 лева, а за финалите ценните пропуски струват 10, 15, 20 лева.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Илиана Раева Художествена гимнастика

Други спортове