Първите подаръци от България получи Жак Рох. Двукратният олимпийски шампион Боян Радев посрещна с голям букет червени рози президента на МОК и после го дари със златен ритон, реплика на Панагюрското съкровище, а за съпругата му Ан – малка пластика на Георги Чапкънов „Майчинство на патица с малките й на гърба”. Белгиецът не остана безразличен и подари на Радев петте олимпийски кръга от сребро, а това много развълнува бореца.

Жак Рох прояви интерес и разпитваше за експонатите в Националния исторически музей, видя и новото дарение на Боян Радев – римски портрет от 1-2 век от долината на средна Струма.

Проф. Божидар Димитров от своя страна даде на високопоставения гост книги за историята и съкровищата на страната ни. На срещата в Бояна присъстваха Валентин Йорданов, Йорданка Благоева и Ваня Гешева, като Жак Рох се поинтересува и пресметна точно колко олимпийски медала имат те.

Факт са първите разговори на сериозни спортни теми. Стефка Костадинова и Жак Рох още на ВИП-а на аерогарата са разменили впечатления, а белгиецът е изразил, че е доволен от това, което се случва в България. При премиера Сергей Станишев темите са били две – отношението и загрижеността на държавата за допинга и подобрение на действията в тази насока, а също така евентуалната кандидатура на страната ни за домакин на Вторите зимни олимпийски младежки игри през 2016 година.

Председателите на БОК и МОК ще имат по-сериозен разговор утре след срещата на Рох с Президента Георги Първанов.