Световният шампион за юноши и бронзов медалист от европейското първенство при мъжете по скиф Александър Александров получи първото си признание - златния знак на Пресклуб "България" за пробив в световния спорт.

Седемнадесетгодишният ни спортист разкри пред Гонг интересни факти около себе си:

„Бях черната овца на 163-то ОУ, бях на 13 години, когато в салона по физкултура дойде треньорката ми и ми предложи да тренирам гребане. Отидох и разбрах, че се изразходва много енергия и после нямаш време за глупости и простотии. Започнах на шега, дойдоха първите ми състезания, хареса ми и се запалих. Не съм искал да ставам футболист, този спорт не ми харесва, може много хора да ме намразят за това, по предпочитам тенис и баскетбол. Пробвах се да ставам манекен, но разбрах, че не е за мен – срамежлив съм. Ходих на курсове повече от месец, обучаваха ме и когато дойде времето да изляза на подиума и не можах да го направя, защото ме беше срам. При спортистите е по-трудна да си намерят гаджета, защото младите момичета не разбират, че тренираш, нямаш време, а оттам следват караници и разправии. С треньорката ми постоянно се караме за режима”, сподели Сашо.

Гребецът ни ще се пусне за последно този сезон тази събота и неделя в международната регата "Тракия" в Пловдив, където първа награда е велосипед, а след това го чака малка ваканция.

„Много се радвам на първата си подобна награда, усещането е страхотно. И аз не си вярвах на моменти, че ще постигна тези резултати през сезона. Треньорката ми е причината, тя ми дава кураж. Искам да стана голям гребец, като идолите ми братя Янакиеви. При мъжете всичко е преценено, имат ясна тактика и стил, докато аз просто се пускам, наблюдавам, оглаждам и уча се от тях. Искам да се опитам за Олимпиада да взема квота. Следващият сезон ще ми бъде последен при юношите, след това може да пропусна младежите и да отида директно при мъжете”, пожела си Александров.

Целта на талантливия състезател е догодина да дублира първото място в своята възрастова група и да подобри класирането си на Световното първенство за мъже, след като тази година се нареди 12-и и изостана с 1 място в класирането, необходимо за олимпийска квота за Пекин 2008.
„Александър има не само качества, но и дух. Той е явление в гребането. Малките в клуба ни искат той да тренира с тях и вероятно почивката си ще изкара на базата в Панчарево. На Световното първенство за мъже и жени в Мюнхен, Германия, всички се удивляваха на неговите резултати, дори в първата гонка изпревари олимпийски шампион”, каза пък треньорката му в клуб Армеец Юлияна Стоева.

Александър Александров е малко срамежлив, но обича майтапите. „Среден ученик съм, не съм добър, но учителите ми са готини и ме разбират. На индивидуално обучение съм, защото ако съм редовно, ще губя много време за тренировки. Последно време нямам катастрофи и не съм се обръщал с лодката. Нямам интересна случка с лодката, всичко е извън нея”, завърши талантът.