Иван Чепаринов се класира за втори кръг на Световната купа след епична битка с украинеца Криворучко, съобщава шахматният портал chessdom.bg.

Четвъртата рапид партия от мача в Хантимансийск, Русия, започна при резултат 3:2 (1:1 в класическите и 2:1 в рапид) в полза на българина и всякакъв резултат освен загуба го класираше напред.

Имайки това предвид, Криворучко избра активна игра в симетричен вариант на Английска защита. Чепаринов набързо размени леките фигури и използвайки напрежението на съперника, играейки сигурни и стабилни ходове. На 20-ти ход Чепаринов имаше пешка аванс, която той умело запази в следващите ходове от мителшпила. 28. Qh5 доведе до колапс в позицията на Криворучко. Чепаринов имаше нужда само от реми и форсира вечен шах.

Така след 1:1 в класическите партии и 2,5:1,5 в рапид тайбрека, с общ резултат 3,5:2,5 Чепаринов се класира за следващия кръг на Световната Купа. Там той ще срещне най-силния шахматист на Молдова, ГМ Виктор Бологан. Партиите са утре от 12:00 българско време.