В Новотел Пловдив продължава 13-то индивидуално европейско първенство по шахмат за мъже, в което участват 350 шахматисти. В партия от днешния 8-ми кръг младият български гросмайстор Иван Чепаринов загуби с черните фигури на 42-рия ход от силния руски гросмайстор Никита Витугов, който има индивидуален коефициент Ело 2709 точки.

В партия от 8-мия кръг бившият селекционер на българския национален отбор за мъже и бивш световен шампион за юноши Кирил Георгиев с белите фигури победи хърватския гросмйстор Зденко Кожул на 34-тя ход.

Също в партия от 8-мия кръг Юлиян Радулски /България/ с черните фигури завърши реми с Владимир Поткин от Русия.

След осмия кръг начело във временното класиране на европейското първенство по шахмат с по 6,5 точки са трима гросмайстори - руснаците Владимир Малаков и Максим Маталков и Владимир Акопян /Армения/.

С най-добро класиране от българските шахматисти е гросмайстор Кирил Георгиев, който с 5,5 точки в актива си дели 19-то - 46-то място.

В четвъртък в 15,00 часа ще бъдат пуснати часовниците за партиите от 9-тия кръг. Европейското първенство по шахмат за мъже се провежда в 11 кръга по швейцарската система и ще завърши на 31 март, събота.