Българският гросмайстор Иван Чепаринов пропусна да спечели медал от Европейското индивидуално първенство по шахмат, след като в двубой от последния 11-и кръг завърши наравно с белите фигури с чеха Давид Навара.

Въпреки това роденият в Асеновград Чепаринов приключи първенството на престижното пето място с актив от 8 точки, като разделя 4-14 място заедно с още 10 други шахматисти. Шампион с 8,5 половина стана руснакът Максим Матлаков, който в последния кръг завърши реми с грузинеца Баадур Джобава, който също събра 8,5 точки, а с толкова приключи и бронзовият медалист Владимир Федосеев (Русия), който победи с белите фигури сънародника си Дмитри Яковенко.

Ремито на Чепаринов и Навара, който е състезателят с най-висок коефициент ЕЛО сред всички участници на шампионата в Минск - 2739 точки, бе фиксирано след 28 хода игра. 30-годишният Чепаринов приключва турнира с увеличаване на ЕЛО-то си с 13,4 точки и така то преминава границата от 2700, като достига до 2701 точки. Участие в шампиона на Стария континент взеха 397 шахматисти./БТА