Българинът Иван Чепаринов се класира за третия кръг на Световната купа по шахмат в Сочи, след като се наложи с 5:4 точки над германеца Расмус Зване.

За съжаление една от двете български представителки при дамите - тийнейджърката Нургюл Салимова, отпадна след 3,5:4,5 от германката Елизабет Пец.

Чепаринов и Зване изиграха максималните девет партии, а в решителния армагедон българинът се наложи с белите фигури. Ако партията беше завършила с реми, напред щеше да продължи Зване. Чепаринов трябва да бъде поздравен и за факта, че на два пъти в мача губеше с по една точка, но постигаше победа веднага след това, за да успее да елиминира младия си германски съперник.
В третия кръг Чепаринов ще играе с руснака Пьотр Свидлер.

При жените 18-годишната Салимова направи много добри партии с доста по-опитната Пец, но загуба с черните фигури в седмата партия я лиши от шанса да се класира за третия кръг.

В третия кръг ще играе Антоанета Стефанова, която още в петък си осигури класирането за тази фаза. Следващата съперничка на бившата световна шампионка ще бъде рускинята Наталия Погонина.
Наградният фонд на Световната купа при мъжете е 1 892 500 долара, а при жените - 676 250 долара.