Веселин Топалов и Иван Чепаринов постигнаха реми в своите партии от деветия кръг на 13-ото издание на шахматния Фестивал в Гибралтар.

Топалов завърши реми с белите фигури срещу И Вей (Китай). Българинът, който е поставен под номер 1 в схемата с ЕЛО 2800, увеличи актива си на 6,5 точки и заема осмо място във временното подреждане.

Защитаващият титлата си от миналия сезон Чепаринов постигна реми с черните срещу Ейлон Накар (Израел) и с 6.5 точки заема 15-ото място във временното класиране. Вицешампионката при жените от 2008 година Стефанова победи с белите Робърт Белин (Англия) и е 56-а с 5,5 точки. Едноличен лидер е Хикару Накамура (САЩ) с 8.0 точки.

В последния девети кръг Топалов ще играе с черните срещу Бартел Матеуш (Полша), Чепаринов ще срещне с белите Баскаран Адхибан (Индия), а Стефанова ще се изправи с черните срещу Томас Пец (Германия).

В надпреварата, която се провежда в десет кръга по швейцарската система, участват 253 шахматисти. Победителят при мъжете ще заработи 20 хиляди лири, а шампионката при дамите ще вземе 15 хиляди лири./БТА