Ден след скандала между българския гросмайстор Иван Чепаринов от Найджъл Шорт на турнира във Вайк ан Зее, сайтът eurochicago.com публикува интересно интервю с младия роден талант. Чепаринов отказа да стисне ръката на противника си, и бе наказан първоначално със служебна загуба. Впоследствие Апелативният комитет в състав Владимир Крамник, Михаил Красенков, Юдит Полгар реши следното: „1. До 12 часа на 21 януари гросмайстор Чепаринов трябва публично да се извини на гросмайстор Шорт в писмена форма. 2. Мачът между Иван Чепаринов и Найджъл Шорт ще се преиграе на 21 януари от 14:30 часа. 3. И двамата шахматисти трябва да се здрависат преди мача. 4. Всеки играч, решил да наруши това правило, губи служебно.”

Ето какво сподели Чепаринов по други шахматни теми:

Съвременните млади шахматисти винаги биват сравнявани с Фишер, с Карпов или с Каспаров - кой от тях ти е най-близък по стил на игра?

Всеки от тях има своите силни страни, но все пак смятам че Каспаров е най-разностранният от тях и неговата игра най-много ми допада. Той, задълбавайки дълбоко в дебюта, въвежда нов стил, който днес всички се опитват да повторят. И Веско Топалов се опитва да играе по същия начин и аз така се стремя.

В последно време много се говори за начина за определяне на най-силния шахматист в света, на световния шампион. Ти считаш ли, че днешната система е правилна?

Аз считам, че няма особено значение каква е системата, стига тя да не се мени постоянно. Каквато система да бъде предложена, все ще има доволни и недоволни. ФИДЕ е тази, която трябва да решава, според това къде ще успеят да намерят пари. Ще дам пример от тениса - никой не пита Федерер по каква система да бъде определян най-силният тенисист - те му казват и той играе или не играе.

Какво ви е мнението за съкращаване на времето на контролите и продължителността на срещите?

Според мен правилно го намалиха, за да стане по атрактивен шахът за зрителите, за да може да навлезе и в телевизията. За турнири с по-голяма контрола се намират по-трудно спонсори. Но за мен това не е от решаващо значение. Това няма да е причина да играя или да не играя в някой турнир. Например едно от Софийските правила е да се играе до гол цар и никой не протестира, защото знае, че това го иска спонсорът.

Какво е значението на компютъра в подготовката ти? Не ти се ли налага често да си купуваш, все по-бърз и по-бърз?

Не, не ми се налага да ги сменям често, защото компютрите, макар и да имат голямо значение, не са всичко. Днес всички работят с компютри - колкото и да са бързи, ти сам трябва да намираш идеите. Те не могат да ти покажат нещо различно - ако той го покаже на теб, ще го покаже и на другите. За да измислиш нещо ново, което да е добро, трябва да стигнеш до идея, която компютърът не я вижда или пък оценява, че е слаба и едва в последствие си сменя оценката.

А официалните срещи човек - компютър?

За мен това са само мачове за реклама на програмите или хардуера. Пък и не е много честно да играят уморяващият се човек с неуморния компютър.

Но ако те поканят, ти би ли приел да играеш?

Да.

По колко време на ден се занимаваш с шахмат?

Различно е, не мога да кажа точно, но средно по около шест часа.

Кои според теб са твоите най-добри три партии за 2007?

В Швеция с Контрониас беше една от най-добрите ми партии, друга партия, от която съм доволен, е тази с Бологан на европейското клубно първенство в Кипър и може би партията ми с китайския шахматист Уанг от Световната купа.

Кога ще започнете да се готвите с Топалов за двубоя с Камски, колко време ви е необходимо?

Още не знам кога ще е двубоя и е много е рано да се говори и мисли за това. Но навярно ще започнем с подготовката 1-2 месеца преди това.

Как прекарваш свободното си време сега, от какво се увличаш?

Рядко се прибирам за по-дълго време в къщи и заради това предпочитам да прекарвам повече време сред близките си, с тях гледам филми, слушам музика. Когато времето позволява играя футбол, тенис. Съвсем естествени и нормални неща.

Какви книги четеш?

Сега чета книга на Паоло Куельо, но по време на турнирите не ми остава време за четене.

Каква музика ти харесва? Коя е любимата ти група?

Харесвам различни стилове и групи, но от всички най-любимата ми е Куин.

Знам че обичаш футбола, на кой отбор си привърженик, какъв друг спорт гледаш по телевизията?

Барселона е любимият ми отбор. Харесвам турнирите по тенис. А когато имам повече време, обичам да гледам снуукър.