Българският гросмайстор и миналогодишен победител Иван Чепаринов завърши на второ място на международния турнир по шахмат в Албена с награден фонд 40 хиляди евро.

Чепаринов направи реми с черните фигури срещу Тигран Петросян (Армения) в партия от последния девети кръг и събра актив от 7,0 точки.

Шампион стана поставеният под номер 1 с най-високо ЕЛО от 2697 Владимир Акопян (Армения). Акопян победи с белите в последния си мач Драган Шолак (Турция) и също завърши със 7,0 точки, но си осигури първото място с най-добри допълнителни показатели.

За титлата арменецът заслужи 6 хиляди евро от наградния фонд. За Чепаринов останаха 4 хиляди евро, а третият Петросян, който също събра 7,0 точки, взе 2 хиляди евро.

В топ 10 от българите се класира и гросмайстор Момчил Николов. Той завърши осми с 6,5 точки и заработи 600 евро от наградния фонд.

Китайката Сяовън Чжан се класира на 25-о място с 5,5 точки, но заслужи 1000 евро като най-добре представилата се от жените в турнира.

В класацията при дамите българката Адриана Николова завърши втора също с 5,5 точки (27-а в общото класиране) и взе 700 евро.