Българският гросмайстор Иван Чепаринов почерпи със специална водка за 21-ия си рожден ден. Асеновградчанинът празнува днес в Ханти-Мансийск (Русия), където се играе турнирът за Световната купа по шахмат.

Чепаринов се класира за 1/32 финалите, след като съперникът му в първия кръг - мексиканецът Хуан-Карлос Гонсалес Самора, не пристигна за състезанието. Иван използва за аклиматизация дните, отредени за изиграване на първия кръг, а днес събра на почерпка мениджъра си Силвио Данаилов и лекаря си д-р Найден Кандиларов в местния ресторант "Старый город".

На масата ги чакаше специална водка с еленова кръв, печена на жар гъска и пелмени, препоръчани им от местни познавачи. Утре българинът ще има за съперник Владислав Ткачов (Франция), който в първия кръг елиминира Чаба Балог (Унгария).

В турнира за Световната купа продължават 64 шахматисти, които ще се състезават по системата на директно елиминиране в минимачове по две партии с разменен цвят на фигурите. Ако резултатът е равен - 1:1 точки, играе се тайбрек: партии по ускорен шахмат и ако се наложи - блиц, до излъчване на победителя.

Спечелилият турнира ще играе полуфинален мач за световно първенство през есента на 2008 година в България с 19-ия световен шампион Веселин Топалов.