Треньори от Германия, Франция и Холандия са поканени да обучават малките ни ездачи на единия от двата подготвителни лагери, планирани през тази година. Това стана ясно след посещението в Бургас на генералния секретар на Българската федерация по конен спорт и известен международен паркур-майстор Теодор Шейтанов. В централата на „Фаркол“ Шейтанов изнесе двудневен теоретичен курс пред 9 деца от спортни клубове от Бургас и региона.

Курсът в морския град е първото от поредица мероприятия, организирани от спортната федерация за годината. 7-часовите лекции двата дни на тема прескачане на препятствия и правилознание бяха поднесени увлекателно и младите състезатели ги изслушаха с интерес, участвайки активно с въпроси. Курсът за тях бе безплатен. „Благодарим на Теодор Шейтанов и Федерацията за обучението, което, надяваме се, ще помогне на децата да са още по-добри на предстоящите състезания“, заявиха от спортните клубове.

От там приветстваха новината за планираните два подготвителни лагера за деца и юноши това лято. Първият ще е през юли в Арбанаси като редом с нашите малки състезатели ще участват и деца от Балканските държави. Очаква се техни треньори да са известни имена в конния спорт от Франция, Германия и Холандия. Във втория лагер във Войводино през август като треньори ще се включат някои от националните ни селекционери.

източник: Клуб конен спорт Хан Крум

Лагерите са изключително полезни за състезателната дейност на децата, категорични са спортните деятели. Те припомнят, че през 2013 година лагерите са били два и резултатите са били налице. Миналата година подготвителни лагери нямаше и равносметката показала незадоволителни резултати.

В гилдията оценяват усилията на Федерацията и на децата да развиват този спорт, но в същото време изразяват притеснение за неясната перспектива на конния спорт у нас и в частност в Бургас. Дейностите в тази насока трябва да са подчинени на последователна и целенасочена политика, а не да са колебливи и противоречиви. Като пример те сочат неясната съдба на конната база в Бургас, която от две години се мести и все още не се знае какво точно ще е бъдещето й.

Следващият курс за деца и юноши, организиран от Федерацията по конен спорт ще е идната седмица в Божурище. Той също ще е безплатен за участниците.