Цено Ценов бе преизбран за четвърти мандат на президентския пост на Европейския комитет по борба (СЕЛА).

На конгреса във Вилнюс (Литва) българинът получи най-много гласове - 34 от общо 42.

"Не крия, че очаквах подобен избор и цифрите показват, че съм бил прав. Оттук нататък работата ми ще бъде насочена към новите проекти, а именно функционирането на Европейския център по борба в София, усъвършенстването на модификациите в класическата борба", коментира Цено Ценов.

От досегашните членове място в Изпълкома отново намериха Ненад Лалович (Сърия), Теодорос Хамакос (Гърция) и Георгий Брюсов (Русия).

За първи път в управата влезе жена - полякинята Агниешка Боздан. Андрей Грибоедов (президент на Литовската федерация по борба) и Давид Мартинети (президент на Швейцарската федерация по борба) също за пръв път станаха членове на Изпълкома.

Пожизнено за почетен вицепрезидент на СЕЛА бе избран Александър Медвед (Беларус), трикратен олимпийски шампион в свободната борба.

Именно на Европейския център голямо внимание отдели и президентът на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети (Швейцария).

"Признавам, че това е най-удачният център, който сме правили досега. И не беше грешка, че го преместихме от Рим в София. Условията са изключително добри, а треньорите са все шампиони - Рахмат Сукра (световен шампион и бронзов медалист от олимпийски игри), както и от Емил Иванов (световен и европейски шампион). Не на последно място центърът се оглавява от един изключителен борец - Валентин Йорданов, седемкратен световен и европейски шампион, който е и президент на Българската федерация по борба. Още с откриването на центъра интересът от страна на треньори и състезатели, които искат да се подготвят в София, е много голям", обяви Мартинети.

По време на форума бе потвърдено домакинството на Самоков за европейско първенство при юношите и девойките догодина (26 юни-4 юли). Европейското първенство за мъже и жени ще е от 12-ти до 17-ми април в Баку, а шампионатът на континента за кадети и кадетки ще е в Сараево (3-8 август).

В края на форума генералният секретар на БОК Белчо Горанов, който е член на Юридическата комисия на ФИЛА и наскоро влезе в Апелативната комисия на ФИЛА, бе награден от Мартинети със златен медал за особени заслуги към Международната централа.

По-късно днес е жребият на първите 4 категории в свободната борба при мъжете. Следобяд съперниците си ще узнаят Радослав Великов (55), Димитър Георгиев (66), Мирослав Гешев (84) и Божидар Бояджиев (120).

Българският отбор е настанен в хотел "Панорама", на 30 минути от състезателната зала.