Месец май бе най-успешният месец за българското олимпийско таекуондо.  През последните няколко седмици родните състезатели в този изключително сериозен мъжки спорт спечелиха над 30 медала. Това е абсолютен рекорд до този момент.

Българското знаме се вееше гордо на Световното и Европейско първенство по пумсе, което се проведе на гръцкия остров Родос. За първи път на световно първенство българин заема пето място. Това направи Христо Върбанов. На първенството на стария континент тройката при кадетите Ния Цанкова, Пресиана Сърбинова и Милица Петрова спечелиха бронзов медал, след като успяха да се справят със сериозната конкуренция на Русия.

Само преди няколко дни, на силния международен рангинков турнир от веригата G1 Moldova Open 2017, българите спечелиха 6 златни 5 сребърни и 7 бронзови медала. Отборно България се класира на второ място, като пред нас остана само тимът на Сърбия. Световните сили Русия, Иран, Търция не успяха да изместят България от тази позиция. При юношите също се класирахме на второ място отборно.

В същото време в Ниш се проведе най-големият международен детски турнир "Астерик Опен", където отново българските представители бяха на необходимиото ниво.

"Това бе исторически месец за българското таекуондо, не е имало друг такъв ярък месец в нашето бойно изкуство. Започна в Родос Гърция на Световното първенство, продължи на Европейското по пумсе също в Родос, по същото време се провеждаше изключително силен турнир в Берлин. Имаше силен турнир в Молдова, който може да се сравни със Световна купа в художествената гимнастика, и най-големият детски турнир в Ниш "Астерикс къп". Равносметката от тези турнири, е че за първи път спечелихме бронзов медал от Европейското по пумсе, пето място на Христо Върбанов на Световното. Естествено няма как да не ме радват успехите в Молдова, където спечелихме 6 златни, 5 сребърни, 6 бронзови медала", заяви председателят на БФТ Слави Бинев.