Българката Десислава Стаматова се класира за националния шампионат по синхронно плуване в САЩ. През уикенда в предградие на Чикаго (Des Plaines) се провежда Регионалното състезание (Зона «Б») за северните щати - North Zone Region B Synchronized Swimming Championship. Зона «Б» включва всички клубове и отбори от Илинойс и от съседните щати Мичиган и Индиана, а нашето момиче успя да спечели бронзов медал във възрастовата група 11/12-годишни, съобщава сайтът eurochicago.com.

Край басейна българското присъствие бе значително. Освен сред публиката имахме наши хора и сред главните действащи лица. Официален фотограф на състезанието бе известният в Чикаго майстор на обектива Илия Танчев от “Mortel Studios”.

Треньор в отбора на тазгодишните домакини от „АquaSprites” е Ивелина Зографова, завършила Националната спортна академия в София през 1991 година. Тя вече 7 години тренира американски тийнейджъри за шампиони по синхронно плуване.

Българското момиче Десислава Стаматова, възпитаничка на Ивелина Зографова, само преди три седмици стана вицешампионка на Илинойс въс възрастовата група 11/12 години. Вчера Деси спечели бронзов медал за солото си в същата категория. Това й дава възможност да участва в националното първенство на САЩ, в което ще участват само медалисти от регионалните.

Националният шампионат тази година ще се проведе във Флорида през юли и ще събере най-добрите състезателки от цялата страна. Регионалното първенство продължава и днес, и Деси ще участва в по-високата възрастова група 13-15 години в трио и в отбор.