По покана на председателя на парламента Цецка Цачева българските атлети с интелектуални затруднения – участници в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс` 2011 в Атина, ще бъдат гости на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на НС.

Народното събрание ще бъде домакин на Първия национален форум "Социалната мисия на спорта", който ще се проведе на 6 юли 2011 г., сряда, от 14.00 часа в Клуба на народния представител. В него ще вземат участие всички български атлети с интелектуални затруднения, които участваха в Атина в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс` 2011.

Спортистите и медиите-партньори ще подпишат "Декларация за достъп до спорта на хората с увреждания". По повод Световните летни игри Атина 2011 Спешъл Олимпикс България в партньорство с УНИЦЕФ и фондация "Про Спорт" стартира национална кампания "Сподели усещането" под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Кампанията ще продължи до 3 декември – Международния ден на хората с увреждания. Целта на кампанията е да бъдат привлечени повече привърженици на атлетите с интелектуални затруднения и участници в "Декларацията за достъп до спорта на хората с увреждания".

На световните игри в Атина българските атлети завоюваха 9 златни медала, 10 бронзови, 10 четвърти места, 2 пети и 3 седми. Спешъл Олимпикс България бе представена от Национална делегация от 16 атлети с интелектуални затруднения на възраст от 8 до 36 години от 16 български града. Те участваха в 6 вида спорт (плуване, лека атлетика, бадминтон, боче, конна езда и тенис на маса), водени от 7 треньори и 2 ръководители на делегацията. В Световните летни игри на Спешъл Олимпикс – Атина` 2011 участваха над 7 500 атлети, 40 000 членове на семейства на атлети на Спешъл олимпикс, 25 000 доброволци и 3 000 технически лица и организатори от 185 държави, доказвайки за пореден път, че за спортния дух и за човешката воля няма граници.