Национален трибагреник и лъвчета за късмет получиха българските спортисти преди заминаването си за Европейските игри, които започват в петък в Минск (Беларус). Успехи на спортистите пожела Белчо Горанов, генерален секретар на БОК. На кратката церемония присъства рекордьорката по олимпийски отличия, носителката на пет олимпийски медала и двукратен шампион Мария Гроздева, заедно с най-добрите ни състезателки по художествената гимнастика, всички национали по бокс и част от националите по борба, треньори и ръководители на отбори.

Белчо Горанов пожела късмет на всички от българската делегация. "На тези игри ще срещнете много спортисти, хора на вашата възраст, обединени от идеята за единна Европа. Бъдете здрави и дайте най-доброто от себе си за България", заяви още Горанов. Последваха снимки на спортисти и треньори с осигурената от Uhlsport екипировка в цветовете на националното знаме.

Вторите Европейски игри ще се състоят от 21 до 30 юни 2019 година в беларуската столица Минск. Те се организират веднъж на 4 години и са собственост и се ръководят от европейските олимпийски комитети. Състезанията следват модела на други подобни континентални формати - Азиатските игри или Панамериканските игри, които вече имат по 18 издания след дебюта им през 1951 година.

Сега в Минск ще съберат над 4000 представители на 50 европейски държави, които ще се състезават в 19 вида спорт. Осем от тях ще бъдат квалификации за Олимпиадата в Токио 2020, а два от турнирите ще са със статут на европейски първенства - бокс и джудо. Общо ще се разиграят 200 комплекта медала: 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори.

Над 18 000 са акредитираните за Игрите, от тях 8000 са доброволци. Реферите са над 1000, толкова са и журналистите.

Спортната програма за Минск 2019 включва състезания по: стрелба с лък, лека атлетика, бадминтон, баскетбол 3х3, плажен футбол, бокс, кану-каяк, колоездене, спортна гимнастика, художествена гимнастика, аеробика, акробатика, батут, джудо, карате, самбо, стрелба, тенис на маса и борба.

България ще участва на Европейските игри в Минск с 85 спортисти в 15 спорта. /БТА