Българските кадетки извоюваха сребърните медали в отборната надпревара на „Сабята на Етрополски“ в конкуренцията на 46 отбора от 14 държави. Калина Атанасова, Мариела Георгиева, Василена Кръстева и Натали Мишинева играха отлично и заслужено завършиха втори в надпреварата, валидна за Европейската купа.

Сабльорките ни показаха класа още в първия си двубой и спечелиха срещу втория тим на Унгария с 45:35. Във втората си среща Атанасова, Георгиева, Кръстева и Мишинева се изправиха срещу четвъртия отбор на САЩ и записаха победа с 45:40. В срещата за място на полуфиналите българките играха вдъхновено срещу първия отбор на Великобритания и надделяха категорично с 45:26. В полуфинала отборът ни излезе срещу втория тим на Франция и след много обрати и равенство 44:44 спечели срещата, като си осигури място във финала. В двубоя за титлата Атанасова, Георгиева, Кръстева и Мишинева отстъпиха пред първия тим на САЩ, като съперничките поведоха от самото начало, не изпуснаха аванса си през цялата среща и заслужено спечелиха с 45:39.

В индивидуалната надпревара при кадетите шампион стана Уилям Морил от САЩ. На пътеките в зала „Универсиада“ излязоха 240 сабльори от 28 държави. В изключителна конкуренция сребърния медал спечели Казиан Чиду от Румъния, а бронза си разделиха Тейлър Чон от САЩ и Бенедикт Денкиевич от Полша. От българите най-добре се представи Станимир Пелов, който се класира 27-ми. В топ 32 влезе още един наш сабльор – Симеон Далеков, завършил 31-ви. Сред най-добрите 64 се класира друга надежда на българската сабя – Никола Господинов (61-ви).

Утре турнирът продължава с боевете при кадетките индивидуално и кадети отборно.