Българските гребци откриха сезона с контролно на 4000 м на трасето в Пловдив, което е по-дълго с 2000 м от състезателното трасе, а в надпреварата се включиха 20 лодки, съобщи официалният уебсайт на Българската федерация по гребане (БФГ) rowingbulgaria.org.

Световният шампион за юноши Александър Александров показа, че се намира в отлична форма, като печели и двата сутрешни старта, а следобяд предпочете да не гребе. Първи при мъжете стана Златко Караиванов, който се пусна и в трите гонки.

В отсъствието на Румяна Нейкова при жените най-добро време даде Искра Ангелова, а при младежите на двойка без рулеви Георги Божилов и Божидар Георгиев.

"Целта ни беше да проверим специалната им издръжливост - каза националният селекционер Свилен Нейков. - Доволен съм и от това, което показаха младежите ни в разпошното гребане Георги Божилов, Божидар Георгиев, Радослав Христов и Радостин Христов."

Следващата контрола за гребците ще е на 19 и 20 април отново в Пловдив. Тогава ще участват и най-добрите ни състезатели - двойната медалистка от олимпийскио игри и настояща европейската шампионка Румяна Нейкова, както и братята Иво и Мартин Янакиеви, които са на лагер в Созопол.