Българските състезатели по лека атлетика ще се обучават посредством онлайн платформа, посветена на Антидопинговите правила. Това ще бъде възможно чрез програмата на Европейската атлетика „I Run Clean” („Аз бягам чист”), която вече е достъпна и на български език през линк, обявен от Българска федерация лека атлетика (БФЛА): https://www.irunclean.org.

От БФЛА информират, че всички атлети, задължително трябва да са преминали обучение по програмата и да са получили диплома. „I Run Clean” се състои от осем модула, които отнемат по 5-6 минути и може да се правят по различно време. От федерацията съветват личните треньори също да преминат електронния курс.

Дипломата е валидна за 2 години, след което се държи опреснителен курс. От БФЛА уточняват, че при регистрация състезателите по лека атлетика трябва да изписват името си на латиница по лична карта и че всеки, който премине обучението, трябва да изпрати дипломата си в БФЛА на имейл: bulathletics@bfla.org.

Атлетите също могат да споделят в социалните мрежи своята диплома, за да декларират публично, че се състезават без забранени вещества.