Тази вечер в британския град Бирмингам ще стартира 17-ият Световен шампионат по лека атлетика в зала. Според вече утвърдената иновативна политика на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), първенството ще започне с вечерна сесия, като в нея акцентът ще бъде върху една от най-атрактивните за публиката дисциплини – скокът на височина.

За първи път на състезателната арена ще бъдат позиционирани два сектора, като в единия ще участват мъжете, а в другия – жените.

Любопитно е, че България ще има представители и в двете дисциплини. При дамите страната ни ще разчита на Мирела Демирева. Олимпийският вицешампион от Рио 2016 заема 4-та позиция в сезонната ранглиста и ако се доближи до или подобри постижението си от 1.95 м, записано на турнира в Карлсруе тази зима, Демирева има изгледи за много добро класиране.

В мъжката дисциплина скок на височина Тихомир Иванов ще запише първото си участие на световен шампионат по лека атлетика в зала. Българинът получи покана от IAAF, да бъде сред финалистите на първенството. Този сезон Иванов изравни личния си рекорд в зала, скачайки 2.28 m пред домашната публика в Asics Arena, по време на Националния шампионат за мъже и жени в София.

Началото на състезателната програма днес е в 20:45 българско време.

Тъй като в България няма да има никакво телевизионно излъчване от Световния шампионат в зала, IAAF осигурява алтернатива за любителите на „Царицата на спортовете”. Така за нашата територия състезанието от Бирмингам ще може да бъде наблюдавано чрез официално излъчване във Facebook страницата на ESPN.