С луксозен 18-местен микробус българският шахматен елит заминава за Нови сад /Сърбия/, където ще се състои европейското отборно първенство по шахмат за мъже и жени.

При мъжете България ще бъде представена от петима международни гросмайстори начело с водача в световната ранглиста на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ и бивш световен шампион Веселин Топалов. Прави впечатление, че за първи път от 1983 година насам в националния отбор не е включен гросмайстор Кирил Георгиев - бивш световен шампион за юноши и бивш национален селекционер.

Шахматните "дами" ще бъдат водени от бившата световна и бивша европейска шампионка Антоанета Стефанова. Селекционерът на женския национален отбор Милен Василев е включил и две дебютантки - Адриана Николова и Ива Виденова, информира БТА.

Ето и съставите на България:

мъже:

селекционер: гросмайстор д-р Петър Великов

1/ Веселин Топалов

2/ Иван Чепаринов

3/ Александър Делчев

3/ Валентин Йотов

5/ Деян Божков - шампион на България за 2009 година

жени:

селекционер: Милен Василев

1/ Антоанета Стефанова

2/ Маргарита Войска

3/ Адриана Николова

4/ Ива Виденова

5/ Елица Раева

Европейското първенство в Нови сад ще бъде открито на 21 октомври, а от 22 до 30 октомври ще се играят 9 кръга по швейцарската система без почивен ден. При мъжете България е на 4-то място по среден рейтинг /сбор от индивидуалните коефициенти Ело на участниците - бел. на авт./, а при жените - на 8-мо място.