Българският национален отбор по таекуон-до ITF замина тази сутрин за град Блед, Словения, където от 23 до 28 април ще се проведе Европейското първенство по таекуон-до ITF (28-мо за мъже и жени, 19-то за юноши и девойкии 5-то за ветерани и 3-то за деца).

„Надявам се тази година да постигнем по-добро класиране от миналогодишното, въпреки че сме в челната тройка на Европа. Заминаваме след едномесечен подготвителен лагер, на който състезателите бяха подложени на стриктен тренировъчен и хранителен режим под ръководството на старши треньора - гранд майстор Ким Унг Чол IX дан“, заяви Красимир Гергинов, вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF.

На европейското първенство през 2012 г. българите спечелиха рекордните 75 медала, 20 от които златни. След преброяване на медалите по възрасти таекуондистите ни ветерани се класираха на първо място, юношите, девойките и децата са втори, а мъжете и жените са трети в Европа с 5 златни медала. Чехите, една от водещите сили на Стария континент, останаха след България. А мъжете ни са първите шампиони в новата дисциплина power team sparring в историята на европейското първенство. Те успяха да се наложат над руснаците, които традиционно от 2003 г. не са губили в дисциплината отборно спаринг. Българките са европейски шампиони отборно в негласно най-престижната дисциплина на Стария континент – отборно спаринг.