Българският хандбал ще отпразнува 50-годишния си юбилей пред октомври. Специални двубои за Суперкупата на родната федерация между шампионите и носителите на Купата при мъжете и жените ще бъдат гвоздеят в празненствата на 10.10 в София. Поканени са босовете на европейската и международната централа, а премиерът Станишев е получил покана да бъде патрон на честванията. Възстановяват се международните турнири „Сердика” – за мъже и „Габрово” – за жени, които ще се проведат през втората половина на октомври. За 10-ти същия месец са предвидени и мачове за ветерани, а освен това ще бъдат наградени хандбални деятели от България и гости от чужбина.

„В последните години средствата в този спорт се насочват към детско-юношеското направление. Държавата е длъжник на хандбала и в бъдеще смятам, че можем да постигнем много”, заяви председателят на организационния комитет по честването на 50-годишнината проф. Веселин Маргаритов.

До 20 юли е срокът за подаване на кандидатури за национални треньори на мъжкия и женския ни състав. Конкурсът е в сила вече месец, но все още няма никакви официални заявки.

България ще кандидатства за домакинството на Европейското до 18 години през 2011-та година, разкри генералният секретар Спас Спасов. Конгресът, на който ще бъде взето решение е на 25.09 във Виена.

„Полагаме усилия да се върнем там, откъдето започнахме – училищата. Планираме отпечатването на хандбален буквар и издаване на специален алманах”, сподели един от доайените в родния хандбал доц. Николай Кръстев.

По програма „Старт” на федерацията по хандбал са отпуснати 40 хиляди лева за подпомагането на талантливи деца.

Квалификациите за Европейското първенство за мъже стартират в края на октомври, като съперници на България са Германия, Израел, Словения и Беларус. На женския ни национален отбол пък му престоят квалификации за Световно първенство.