Националният ансамбъл на България за жени в състав Михаела Маевска, Елена Тодорова, Христиана Тодорова, Катрин Велкова, Цветелина Найденова и Ренета Камберова зае шесто място в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика в германския град Бремен. Отборът ни получи общ сбор от 51.275 точки.

Българските гимнастички се представиха отлично в съчетанието с три ленти и две въжета, не допуснаха никакви грешки, но съдиите им дадоха оценка от 25.375 точки.

На пет обръча момичетата на старши треньора Илиана Раева също играха без грешка и получиха 25.900 точки. Българският ансамбъл се класира и за двата финала утре като влиза с шеста оценка на ленти и въжета и със седма на пет обръча. На финалите се започва от нула.

Това е дебют за този ансамбъл на България на европейско първенство, като Ренета Камберова играе с контузия. Миналата година на световното първенство в Мие (Япония) българският ансамбъл бе седми в многобоя.

Европейски шампион стана Русия с обща оценка от 54.500 точки.

Среброто взеха световните шампионки от Италия с общ сбор от 53.925 точки, а бронзовите отличия станаха притежание на Беларус с 53.600 точки.

Гимнастичките на Беларус направиха грешка в съчетанието си с ленти и въжета, а италианките сгрешиха на обръчи. Русия път стана шампион, въпреки че в съчетанието с ленти и въжета изпуснаха уред, а на обръч гонеха уред.

Пред България са още ансамблите на Германия и Испания, като германките преди началото на състезанието афишираха амбиции за медал.

В последния момент ансамбълът на Украйна отказа участие в шампионата на Европа.

Европейското първенство продължава днес с надпреварата при девойките на вторите два уреда - топка и бухалки.