Българският ансамбъл за девойки зае десето място след изпълнението на съчетанията с пет обръча на европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Баку.

Младите гимнастички допуснаха грешки и оценката от 20.150 ги нареди на десетото място, което означава, че българките няма да участват и на финала на съчетанието с 5 обръча. За него се класират първите осем.

"Много добре тръгнаха, но за съжаление загубиха концентрация в последната част и допуснаха грешки. Очаквам занапред да бъдат по-добре подготвени психически и да натрупат опит от европейското за следващото голямо състезание. Съжалявам, защото направихме страхотна тренировка, но днес не бяха концентрирани. Дай Боже да стигнем до медалите", каза треньорът Вяра Ваташка за БНТ3.

Утре стартират индивидуалните състезания за жени с изпълненията на обръч и топка. Боряна Калейн ще играе на обръч и топка, Невяна Владинова на обръч, а Катрин Тасева на топка. 

По регламент в отборната надпревара се сумират двете оценки на ансамбъл - девойки, както и 6-те най-високи оценки от изиграните 8 съчетания при индивидуално жени, а това определя класирането на отбора на всяка държава, уточняват от федерацията във фейсбук.

Няма индивидуален многобой, а само финали - при жените първите 8 на всеки уред от квалификациите(по 2 от държава), при ансамблите - първите 8 на всяко съчетание.