Българските представители Калоян Махлянов-Котоошу и Даниел Иванов-Аоияма стартираха с победи участието си на първия за сезона класически турнир по сумо "Хацу башьо" в токийския дворец "Кокугикан".

Калоян, който заради травми завърши с отрицателен баланс в последните два турнира и бе разжалван в "секиваке", победи в първия ден Тойохибики, използвайки коронното си "йорикири". Даниел пък повали Мьогирю, изкарвайки го от равновесие с техниката "хатакикоми".

"Йокодзуна" Харумафуджи, който спечели последния турнир за 2013 г., ще пропусне надпреварата в Токио. 70-ият в историята Велик шампион не успя да се възстанови навреме от травма в левия глезен, която получи в средата на декември.

В негово отсъствие фаворити са Хакухо и Кисеносато, който е кандидат за званието Велик шампион. Белият феникс не допусна изненада и победи Точиодзан в стартовия ден. Кисеносато обаче бе преборен изненадващо от най-ниския професионален сумист Тойоношима (169 см). Утре във втори кръг Калоян Махлянов излиза срещу Икиой, а Даниел Иванов срещу Гоейдо. /БГНЕС