Обещаващият талант Калоян Братанов стана шампион на САЩ при юношите и то, пращайки в историята един от емблематичните и брадати рекорди за мъжкото ни плуване – този на 50 м св. стил, оцелял цели три десетилетия, съобщи bgswim.com.

Коко, както го наричат отвъд Атлантическия океан, се торпилира за невероятните 20,60 секунди в Ървин, щата Калифория.

Предишното върхово постижение бе на покойния великан Цветан Голомеев  - 22,94 сек.  Постигна го на 22 май 1988 г. в Антверпен. 

Синът на Голомеев – Кристиян плува за Гърция на европейското първенство в Глазгоу, а иначе също живее в САЩ като Братанов.

Самият Калоян влезе в историята в деня, в който Антъни Иванов записа първи финал за мъжкото ни плуване от 21 години.  Коко е само на 5 десети от влизане в Топ 10 на САЩ за всички времена във възраст 17-18-годишни. 

Впечатляващите му плувания са сериозна заявка за попадането му в състава на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Аржентина, които ще се състоят за трети път от 6 до 18 октомври.

Братанов живее от години в САЩ, но всъщност е роден в Белгия, където родителите му емигрират през 1999 г. После се местят в Канада, където бъдещият шампион се научава да плува още на 5 години.

В момента роденият на 24 юли 2000-а година българин тренира в Хюстън, където е от 2008-а. Преди това семейството му пробва късмета си в Канада.  

От 2013 година Калоян Братанов е състезател на варненския клуб Астери за надпреварите у нас.