Българската федерация по шахмат изпрати официално писмо до президента на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов във връзка с полуфиналния мач за световната титла между Веселин Топалов и Гата Камски.

В него се твърди, че родната централата е готова да гарантира провеждането на мача у нас чрез необходимите 250 хиляди долара за награден фонд плюс още 50 хиляди за такси на Международната централа.

Ето и цялото писмо:

Уважаеми господин Илюмжинов,

Във връзка с Вашето писмо от 6 ноември 2008 година Ви отговарям

следното:

1. Българската федерация по шахмат потвърждава желанието си да бъде домакин на полуфиналния мач за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Гата Камски. Недоумяваме, защо финансовите условия на мача са променени, без за това да са посочени достатъчно аргументи. В интерес на шахмата и необходимостта този мач да бъде проведен, за да се излъчи претендента за световната титла, ние гарантираме, че ще осигурим необходимите 250 000 USD (двеста и петдесет хиляди долара) за

награден фонд плюс 50 000 USD (петдесет хиляди долара) такси за FIDE и ще поемем всички организационни разходи, свързани с неговата подготовка и провеждане.

2. Гарантираме предоставянето на най-добри условия за изява на двамата претенденти за световната титла по шахмат.

3. Българските органи за сигурност гарантират пълната безопасност и спокойствие на Гата Камски и членовете на неговия щаб.

Предвид важността на това отговорно шахматно състезание, предложените срокове за неговата подготовка са изключително кратки (подготовка на залата за игра, стаите за почивка, отделните тоалетни, изработването на логото и рекламните материали и др.) и затова ние предлагаме мачът да се проведе в София от 3 до 15 февруари 2009 година (3 февруари - откриване, 4 февруари - първа партия Е тай - брек при евентуално равенство в резултата 4:4 и 15 февруари - закриване).

Готови сме да преговаряме за уточняване на подробностите и подписването на договора за подготовката и провеждането на мача.

Стефан Сергиев

Председател на Българската федерация по шахмат