Българска победа в първия етап на силния тур в Слънчев бряг ​

Мартин Папанов

Мартин Папанов

С престижна българска победа започна във вторник силният международен колоездачен тур "Мемориал Димитър Янков", който е кръг от световната купа.

Мартин Папанов от националния отбор на България спечели първия етап от морската надпревара, която с​е провежда в памет на известния бизнесмен, голям общественик​, доайен на съвременния български туризъм и голям радетел на колоезденето в България Димитър Янков - основател на местния колоездачен клуб ​"​Несебър​"​. 

След отлично каране и тактика, Папанов бе най-добър по близо 100-километровото трасе от Несебър през Каблешково и Брястовец до Рудник, с финал отново в Несебър. 

17-годишният казанлъчанин, който в момента тренира в КК "Лястовица" при бившата звезда в родното колоездене Данаил Петров, кара като лъв и завърши с време от 2:11.36 часа, на цели 7 секунди пред лидера на националния отбор на Турция - Ибрахим Доган, който остана втори.

Мартин и турчинът се откъснаха от основната група още на 58-ия километър, след премията за активност в Рудник. 

После двамата бегълци методично увеличаваха преднината си пред колоната, като километри преди финала Папанов показа по-голямата си класа и финишире пред Доган с преднина от 7 секунди. 

Трети, на повече от минута, остана друг българин -  Даниел Иванов от КК "Несебър", който пресече първи от основната група финала.   

​Така Папанов днес ще облече жълтата фланелка за втория етап на морския тур, който стартира от Слънчев бряг през Ветрен, с финал в Кошарица. 

Стартът в сряда ще бъде пред емблематичния хотел "Хризантема", като мястото не е избрано случайно. Хотелът е известен със своята "зелена алея на спортната слава", в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс - най-добър колоездач в историята, и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова.   

Дължината на трасето в утрешния вторея етап отново е малко над 100 километра. 

Комисарят на Международният колоездачен съюз U.С.I. - Милан Дроджик, досега е много доволен от организацията на тура "Мемориал Димитър Янков". Словакът даде висока оценка на домакините и организаторите от  Хотелско дружество "Слънчев бряг хотел Холдингс" и хотел "Хризантема", които са осирурили отлични условия за състезатели, треньори, съдии и и гости.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 

Други спортове