Българките не успяха да вземат медал от Световната купа по джудо, провела се в София през почивните дни. 40-то издание на турнир Освобождение, който е олимпийска квалификация събра 180 джудистки от 33 държави в столичната зала Универсиада.

Най-голямата ни надежда - европейската вицешампионка и трета на световно за девойки Ивелина Илиева, постигна две победи в кат. до 57 кг. над Тал Шикира от Израел и Татяна Левицка от Украйна, но после загуби от германката Хана Брук и отпадна от надпреварата за медали.

„Представянето й е прилично, като се има предвид, че това е първо състезание при жените”, каза ст. треньорът Георги Георгиев. В същата категория победа постигна и Гергана Вацова, но и тя изгуби втората си среща и отпадна. Всичките ни други състезателки отпаднаха още в първите срещи от състезанието.

Следващата седмица за българските джудисти предстои Гран При на Париж, който също е олимпийска квалификация.

Междувременно българското джудо получи едно друго голямо признание - Йоана Дамянова, която завоюва пето място на Младежките олимпийски игри в Сингапур, получи награда за феърплей от Международния олимпийски комитет. Тя беше връчена лично от Жак Рох.

16-годишната джудистка на Левски, заедно със своя баща и треньор Емил Дамянов, решили да изчакат закъсняващата за първа среща състезателка на Хаити на младежките олимпийските
игри.

Противничката на Йоана в кат. до 44 кг, закъснявала за срещата и според правилника, българката може да получи служебна победа. Вместо това двамата взели решение да изчакат и да проведат схватката, въпреки, че Йоана в този момент била дори с 40-градусова температура.

Малко по-късно Йоана побеждава хаитянката, но после пада от състезателка на Корея. Записва още една победа и една загуба и се нарежда на пето място в Първите младежки олимпийски игри.