Страхотно постижение направиха българските национали на силния международен турнир Милано Сумо Оупън. Родните гиганти донесоха на страната ни 11 медала – 6 златни и 5 сребърни. В битката се включиха 250 участника от 18 държави, но българите бяха над всички, въпреки проблемите по пътуването към Италия.

Европейската шампионка Анна Методиева шокира всички в Милано като тръшна най-тежката жена на планетата - изключително мощната Сара Александър от Великобритания. Чаровната ни националка се състезава в категория до 65 килограма и е няколко пъти по-лека от цветнокожата си противничка, която е близо 2 метра висока и близо 200 кг. Анна повали Сара с добра тактика и стил.

„Очарована съм от Милано. Разходката из този град ме нахъса за победи на дохиото. Успехите в нашия спорт идват след много яки тренировки и много ядене. Жените в тима се опитваме да хапваме колкото мъжете”, сподели Анна Методиева, която освен златото в отборното състезания при жените, където бе въпросната схватка, зае първото място и в своята категория. Другите шампиони в своите категории са Петър Стоянов, Михаил Илиев, а носители на сребърни медали - Петър Стоянов, Елена Григорова, Мария Георгиева, Надя Жейнова и Михаил Илиев.

Всички тези медалисти от надпреварата в Милано ще участват и ще търсят по-добър брой отличия от Втория международен турнир БОНИ ОБОРОТ СУМО МАСТЪРС. Близо 200 сумисти от България и над 30 представители на САЩ, Египет, Сърбия, Холандия, Полша и други се очакват на състезанието, което включва и 16-тото Държавно открито първенство. Гост на турнира е Стивън Гад – президент на холандската сумо централа и ген.секретар на европейската. За първи път у нас пристигна американецът Трнед Сабо – шампион на Америка и медалист от световни първенства. Турнирът в НСА се очаква да бие всички рекорди в историята на Българска федерация по сумо по масовост. Схватките ще стартират утре още в 9 часа сутринта в многофункционалната зала на спортната ни академия, като участниците са разделени в четири категории при деца, момчета, момичета, юноши, девойки, мъже и жени. Официалното откриване ще бъде точно в 11 часа в присъствието на различни високопоставени гости, а входът за публиката е свободен.

„Турнирът утре ще определи голяма част от националите, които ще представят България на предстоящите Европейски първенства в Киев (за 16 и 18-годишните от 30 април до 2 май) и във Варна (до 21 години, мъже и жени 25 – 28 май 2010)” обяви президентът на БФСумо Петър Стоянов.

Вожда каза това след като участва в поредицата „Закуска за шампиони” на Пресклуб България. Той заедно с Асен Алексиев, който е негов личен готвач и такъв на националния ни отбор по сумо разкриха какво е менюто на сумистите.

„След ставане в 7:30 часа сутринта, от 8 до към 11 часа е първа тренировка, следва обяд, почивка, нова тренировка и второто ядене за деня. Менюто е едно и също всеки ден без значение дали е делник или празник. При сядане на масата сумистите имат пред себе си следните вкусни японски храни: чанко набе (високо калорично блюдо от свинко или телешко меси, зеленчуци, соево тофу и мизо – соева паста = между 860 и 1300 кил.калории), тон кацу (дълбоко паниран шницел от свинско месо с варен лук и подправки върху ориз), мизо (супа с двата вида японски гъби златна и шитаки), а сутрин и 10-15 яйца на човек. На едно хранене сумистът приема около 3200 кил.калории. Готви се без бяло брашно, всичко е варено, без бяла, а с кафява захар, десерти и плодове много рядко. Японската кухня е най-здравословната в света” каза още Вожда.