България има за първи път Световна шампионка по модерен петобой. Светла Згурова смаза конкуренцията на първенството за девойки до 17 години в София. 

Талантливата ни състезателка стартира от първата позиция във финала, а след нея останалите 35 атлетки, които достигнаха до последната фаза за разпределение на медалите. 

Бурно подкрепяна от пълните трибуни на стадиона в Националната спортна академия, Светла се забави на първата стрелба и излезе 5-та, но с много силно бягане дойде като лидер на втората стрелба и излезе 2-ра. Върховата спортна форма на Згурова в бягането и помогна пак да си върне водещата позиция и с много точни пет изстрела напусна стрелбището на лидерската позиция. 

Безапелационно представяне завърши в последните 800 метра бягане. Згурова финишира като Световна шампионка за първи път в историята на българския модерен петобой. 

Веднага след успеха тя сподели следното : 
"Много, много благодаря на публиката за горещата подкрепа. Дадоха ми допълнително сили и енергия в последните 800 метра. Щастлива съм, аз станах Световен шампион! Знаех, че ще бъде адски трудно, но цял ден си повтарях, че трябва да успея и го направих". 

Треньорът на националния отбор по модерен петобой Владимир Кузманов беше повече от развълнуван:

"Мислех, че ще ми се пръсне сърцето от напрежение, но и този път издържах. Тръгването от първа позиция и аванса от две секунди пред втората състезателка беше психологическо натоварване и това се отрази на първата й стрелба, която продължи цели 25 секунди. Забави се, но след това се стегна и всичко си дойде на мястото. Беше отлично подготвена за това състезание. Голям успех, наистина. Невероятно постижение от нейна страна пред родна публика". 

Другата ни представителка във финала Виктория Стойнова се класира 27-ма от всички завършили 36 състезателки./БТА