Лекоатлетката Диляна Минкина е с временно спрени състезателни права, след като е дала положителна допинг проба по време на националния шампионат за мъже и жени през юли, когато тя спечели златните медали на 1500 м и 5000 м.

Минкина вече е изслушана на всички инстанции, но наказанието ѝ все още не е обявено, пише bgathletic.com, а пред медията тя обясни грешката, която е допуснала.

"Всеки, който ме познава знае колко важен е спортът за мен. Състезанията и бягането не са просто занимание, те са любов, отдаденост и пълна саможертвеност. Неведнъж съм казвала, че са като въздух, храна и вода за мен. Затова и бих искала да разберете в каква нелепа ситуация съм в момента", коментира Диляна Минкина и продължава:

"През пролетта на тази година, след зимния сезон в зала, на който се представих добре, започнаха здравословни проблеми. Изследванията бяха ту в норма, ту със завишени стойности. Докато не се оказа, че кръвната захар е повишена. Консултирах се с ендокринолог, който ми изписа хранителната добавка Cardarine, защото се приема от спортисти и защото е без никакви странични ефекти и според лекаря е напълно безопасно. Аз винаги съм се страхувала от прием на лекарства и много съм се пазела, защото в спорта всяко нещо може да повлияе. Затова се съгласих да приемам въпросната добавка. Всичко това се случи дни преди националния шампионат на открито. Заради здравословните ми проблеми се колебаех дали да стартирам. Въпреки всичко го приех като тренировка и участвах, като спечелих първо място. След всяко сътезание, аз съм давала допинг проби. Наясно съм, че като състезател номер едно в България на дълги разстояния съм длъжна на това. Затова никога не бих приела забранена субстанция умишлено."

"Когато излезе резултатът от пробата се оказа, че има наличие на  Cardarine GW1516. След повече проучвания видяхме, че това не е нито анаболен, нито хормонален или кортикостероиден продукт. Това е хранителна добавка, предписана и закупена от аптека. За всички тези твърдения имаме нужните документи - изследванията, рецептата и писменото становище на лекаря, изписал продукта, както и фактура от аптеката, от която е закупен. Грешка идва в това, че не съм опоменали за приема на Cardarine по време на взимане на допинг пробата. Просто всичко се случи много бързо, когато давах пробата, аз изобщо не се сетих за новия продукт, понеже бях изпила най-много 7-8 таблетки. За огромно съжаление, това е извън правилата. Разбирам, че отстрани изглежда, че сме проявили небрежност, но реално се доверих на лекар, защото се отнасяше най-напред за здравето ми", коментира още лекоатлетката и добавя:

"В момента тече бавна административна процедура на последна истанция на БОК, заради което съм с временно спрени състезателни права, докато се изясни ситуацията. След всичко това съм много разстроена и съсипана. Това е най-страшното нещо, през което може да премине един спортист, особено когато е резултат от лош късмет.  Надявам се да разберете в какво положение сме в  момента и че всичко това се е породило не от неспазване на правилата, а от желанието ни всичко да бъде добре. Нашата съвест е чиста и въпреки всички притеснения, се надяваме, че крайният резултат ще е за добро. Името ми е винаги са е свързвало с успехи и постижения и всеки знае, че те са постигнати с много труд, лишения и тренировки, така както ще бъде и занапред."