Българка стана светен посланик на софтбола. Гергана Ханджийска е една от общо 12-те спортисти-посланици на Световната софтболна федерация и на кампанията BackSoftball. Заедно с нея олимпийски шампиони и част от най-популярните имена в този спорт ще се борят за връщането на женската колективна игра в програмата на Летните олимпийски игри през 2016 година.

Гергана Ханджийска е играч, треньор, ген.секретар и член на Управителния съвет на родната софтболна федерация. Тя сподели, че софтболът е единствения женски колективен спорт и в олимпийската си история няма нито една положителна допинг-проба!

Ето какво разказа тя пред Гонг по темата:

Международната федерация избра 12 спортисти - посланика във връзка с усилията си да върне нашия спорт в програмата на Летните олимпийски игри. В Лондон през 2012 година няма да има софтбол. Вече има план за връщане през 2016 година. Били са номинирани 50-60 спортистки от целия свят, но бяхме израни 12, като наш председател е двукратната олимпийска шампионка Мишел Смит от САЩ.

Бяхме на семинар във Флорида, където ни инструктираха за работата и целите ни. Там беше страхотно, имаше много олимпийски спортистки. Аз бях представител на една малка държава, а се срещнах с такива момичета., плюс това споделяме една обща идея.

Според нашия план ще бъда такъв световен посланик до месец октомври, когато програмната комисия на МОК ще гласува кои два спорта ще влязат в програмата на Игрите през 2016 година. Юни месец ще присъствам и на събрания на УС на МОК. Целта ми е да лобирам навсякъде и по всякакъв начин за връщането на софтбола в олимпийското семейство. Вече бях на откриването на новия офис на Световната софтболна федерация в Спортната палата в Лозана. Аз и заедно с едно момиче от Холандия също спортист-посланик бяхме поканени за тържеството. Имам покана и да присъствам в Мароко през май на спортна-конференция с членове на МОК.

Мисля, че имаме шанс да успеем. Това е единствения женски колективен спорт. МОК има идея да работи за глобално развитие на спорта и особено на жените в него. На всички Олимпиади н я ма нито един положителен допинг-тест. Това ни дава добра основа за завръщане.

Има специална листовка и на български на сайта на федерацията ни, според която всеки може да допринесе за нашата кауза. Също може да разкаже на приятели, да види клипчета в youtube и други социални мрежи като Facebook. Това са достъпни неща и от България вече доста хора са направили това, подкрепяйки кампанията ни, а това ме радва много.

Занимавам се вече 15 години със софтбол. Стана ми интересно, запалих се и до сега все така. Този спорт е страхотен, трудно е да се откажеш от него. Важното е, че спортуваме, занимаваме се с нещо полезно.