Татяна Василева Петкова спечели медал от 14-тото издание на Международния лекоатлетически маратон на Рим. 32-годишната българка заслужава аплодисменти, защото тя е инвалид – сляпа с лявото си око, а дясното с голям диоптър.

Още преди отпътуването си за Вечния град, Татяна обяви, че това ще й бъде последното подобно участие. Преди тя е бягала в Ню Йорк и други класни маратони. Мечтата й беше да се представи добре и да финишира. От Рим тя се завърна с медал. В масовото състезание, в което се пускат хора от цял свят, не повече от 10 бяха участниците с нейните проблеми.

При завръщането си в България, Татяна Петкова разказа пред Гонг впечатленията си: „Беше прекрасно! Най-много съм доволна, че успях да финиширам, да докажа на себе си, че мога да пробягам това разстояние и то във Вечния град. Бягането ми беше много тежко, времето беше слънчево, но хладно и духаше. Може би, защото съм решила това да бъде последното ми бягане на такава дистанция, около 25-тия километър бях решила да се откажа, но финиширах успешно. Получих медал, защото съм от тези, които са изминали разстоянието за по-малко от 6 часа. Сега се възстановявам и вече съм на работа. В маратона участваха не по малко от 13 хиляди, а разстоянието е класическо – 42 195 метра. Някъде около 9-тия километър видях група българи. Познах ги по знамената. Организаторите се опитват да направят Маратона на Рим доста елитен, стараят се да повтарят този на Ню Йорк. Това състезание е второто по сила в Европа, след Маратона на Лондон. С моето увреждане имаше още 2 или 3 жени, толкова и мъже”.

С усмивка и радост, Татяна допълни, че повече няма да участва на подобни маратони и допълни: „Оттук-нататък може би ще участвам да Софийския маратон, където ме поканят в чужбина. Постоянно получавам покани, например за Канбера и къде ли не, но билетите са прекалено скъпи и човек просто ги отбягва. Оттук-нататък се посвещавам на преподавателската кариера и научна работа”.