Логичното се случи и фаворитката при жените Емелин Раго (Франция) завоюва европейската титла по планинско колоездене в дисциплината форкрос.

Българката Ани Томева остана на крачка от медала, след като завърши четвърта във финала. Другата ни представителка Ева Димитрова зае шесто място.

Интересът към женския форкрос не бе особено голям. В дисциплината участие взеха седем дами като Томева и Димитрова се включиха, за да направят провеждането на състезанието възможно. Емелин Раго пък използва форкроса, за да загрее за неделния старт в спускането, където също е фаворитка.

В единия полуфинал на старта застанаха Раго, Томева и Димитрова, което значеше, че със сигурност ще има българка и на финала. Раго спечели, а Томева победи Димитрова в българския сблъсък и така си осигури място в топ 4.

На финала французойката отново не даде шанс на конкуренцията, преминавайки през трасето за 55.83 секунди, на почти 5 секунди пред сънародничката си Морган Шар - 1:00.76 минути. Бронзът спечели чехкинята Тереза Вотавова с време 1:03.78 минути, следвана от Ани Томева с 1:04.77.

В 11 часа в неделя стартират квалификациите в спускането, където отново ще участват Ани Томева и Ева Димитрова. Финалите са от 15 часа, пише Велокафе.