Елена Костова зае престижното първото място в света сред жените на завършилото 5-то Световно първенство по парапланеризъм целно кацане. Състезанието се проведе в Хърватия от 20 до 27 юни. Българката взе достоен реванш след Европейското първенство миналата година в Сърбия, където тя взе бронзовия медал.

В състезанието взеха участие 86 пилоти от 17 страни. Националният ни отбор отново доказа, че е сред най-добрите и се окичи с бронзови медали след Словения (1 място) и Китай (2 място). Това е един великолепен успех за нашите пилоти, които през последните години винаги се нареждат сред водещите сили в света.

Елена Костова не само спечели златото сред жените, но и доказа че по-добра от повече от 50 други пилоти в крайното класиране. Другата ни състезателка Николина Илева зае 8 място сред жените и също допринесе много за успеха на националният ни отбор.

Българският отбор беше съставен от най-добрите ни пилоти в тази дисциплина - 5 мъже и 2 жени. Елена Костова, Николина Илева, Валери Цветанов, Цветан Цолов, Димитър Ралев, Стефан Милушев и Методи Методиев са хората заслужили правото да заявят, че са трети в света в тази изключително динамична дисциплина в парапланеризма.

След този успех България ще заеме и третото място в световната ранк листа на Световната Въздушна Асоциация (FAI), която се определя според успехите на състезателите във всички състезания през последната година.

Седмица преди световното първенство се състояха и Световните въздушни игри в Торино, Италия, където Методи Методиев беше поканен да представлява България сред 20 най-добри пилоти в света. Независимо от тежките условия на състезанието в Торино (кацане на платформа в средата на езеро) Методи се представи отлично и зае 11 място в крайното класиране.

Класата на българските пилоти в целното кацане се доказва не само от отличните резултати в състезанията, а също така и от факта че за втори път на България се оказва честта да организира финалният шести кръг от състезаният за световната купа в целното кацане.

Клубът по делта и парапланеризъм Перник (www.paraglidingpernik.com) ще организира финалният кръг от световната купа близо до Перник. Състезанието се очертава да бъде изключително оспорвано, особено като се вземе в предвид че първият кръг в Малайзия не се състоя заради лоши метеорологични условия. Резултатите от състезанието в Перник ще бъдат решаващи за крайното индивидуално и отборно класиране.