Сблъсък между България и Осака на два фронта имаше тази привечер в Япония. Арена на спора бе Osaca Prefectural Gymnasiumр където се провежда Големия пролетен 15-дневен турнир по сумо. В 11-тия кръг Калоян Махлянов – Котоошу загуби от сумиста роден в Осака Гуейдо, а същевременно макар и малка българската агитка на трибуните на моменти бе по-гласовита от тази на домакините.

Пред 10 хиляди зрители на възраст от 2 до може би 100 години имаше и голямо бяло-зелено-червено знаме. Котоошу вече е с актив от 7 победи и 4 загуби, след като започна добре схватката си, но захватът му не бе съвсем дълбок и позволи на Гуейдо да се измъкне и надвие.

Славата на Калоян Махлянов в Страната на изгряващото слънце е голяма и всичко българско се свързва с него.

На одзеки Котоошу до края на турнира в Осака му предстоят срещи на дохиото с четирима трудни противници, в това числа двамата велики шампиони.

Асашорю записа 10-та победа, след като се справи с Чиотайкай, а единствен непобеден остава Хакухо след 11-ти пореден успех, този път над Кисеносато.
Доста емоционална бе публиката при успеха на 152-килограмовия Хомашо над с Ямамотояма, който е със 100 кг по тежък.

Интересен танц тачи мочи преди срещите на най-добрите професионалисти изпълниха великите шампиони. Интересът към турнира е голям, като публиката има право да си избира как да гледа схватките – полегнал в заграден квадрат за близо 200 лева на ден, където ти носят зелен чай, суши, ориз и свякакви храни или на трибуните със столове с цени на билетите за тези сектори от 60 до 120 лева.

Най-големите богаташи и спонсори пък имат специално ВИП място на възглавници наредени непосредствено пред дохиото от неговата източна и северна страна.

В утрешния 12-ти кръг Калоян Махлянов ще застане от източната страна срещу Кайо, който има една победа повече от него и вече си е осигурил положителен баланс.

През втория ден от лагера на националните ни сумисти Петър Стоянов, Христо Христов и Даниел Иванов в Япония, любопитно да се отбележи е посещението им на Храма Тодайджи – символът на град Нара, съхранил най-голямата в света дървена статуя на бог Буда. Гигантите се разминаваха по пътя до там със стотиците свободно пуснати елени в парка. Оказва се обаче че този храм е по-млад от спорта сумо, защото е създаден преди 1300 години, а сумото според легендата датира от преди 1500 години. На тръгване сумистите се срещнаха с група монаси и взаимно си пожелаха успехи и победен дух.