Българинът Делян Димитров – Дидо, спечели първо място на световното състезание по паркуринг, състояло се от 3 до 5 октомври в град Хамбург, Германия. Спортът представлява прескачане на препятствия в градска среда с акробатични елементи.

Първенството се провежда за втора поредна година и има две категории – „Стил” и „Скорост”, Дидо дели първото място в категорията “Стил” с Маркус Густавсън от Швеция.

Златният ни медалист премери силите си със състезатели от САЩ, Великобритания, Германия, Холандия, Италия, Австрия, Унгария, Швеция, Белгия, Испания и Китай.

На световното в Германия се състезаваха още пет българи –Георги Караджов – Жорко, Цветан Христов – Цецо, Георги Пипков – Жу, Николай Янев – Ники и Антони Лутов – Шорти.

„Беше много мокро, валеше, но въпреки лошото време ни дойде пауера и показахме на всички на какво са способни българите. Като цяло беше много яко и ги разбихме”, разказват въодушевено Жорко и Жу.

В свободното си време 17-годишният Дидо обича да се занимава с фрийрън и паркур, а мотото му е „Twister, twister, twister”. Спортува от две години и половина и е част от отбора на Sofia Jumper Crew. Това е първото му участие в международно състезание.

„Freerun” и „Parkour” са млади спортове, които се радват на изключителен интерес сред младежите по света, а вече и в България. Особено популярност набират след филма на Люк Бесон „Ямакаши” и клипа на Мадона „Hung up”.

Философията на тези спортове изключва употребата на алкохол, наркотици и други упойващи вещества и насърчава активния и здравословен живот сред младите хора.

Parkour (паркур) – е начин на придвижване от едно към друго място, прескачайки и преодолявайки бързо препятствията и разстоянията. Freerun (фрийрън) – е спорт, чрез който се преминава през, над и под дадените препятствия, било то в натурална или градска среда, като се използват техники характерни за спортната акробатика.

„Freerun BG” („Фрийрън БГ”) е неправителствена младежка организация, която си е поставила за цел да развива, разпространява и популяризира спортната дейност ФРИЙРЪН сред младежта в България като средство за физическо и духовно развитие на младите, като алтернатива на застоялия начин на живот и наднорменото тегло и най-вече като превенция на употребата на наркотици, алкохол и тютюнопушене.

Делян Димитров – Дидо