Финалистът от Световното първенство по снукър Шон Мърфи изненадващо загуби от Братислав Кръстев в шоу вечерта, която се състоя в Аула Максима на УНСС. Англичанинът и българина играха един-единствен фрейм, в който родният талант се наложи драматично с 53:48.

Кръстев, който влезе в историята на родния снукър като първият състезател със сенчъри брейк в България, започна партията с отлична дълга синя топка в „жълтия“ джоб. Точковата му серия приключи на 11 след лошо позициониране.

Скоро фреймът се превърна в тактическо надиграване със защитни удари и размяна на т.нар. шот-ту-нотинг удари. При тях Мърфи сам се постави в снукър към всички цветове на масата, от който доведе до пропуск по зелената. През цялото време Магьосника от Харлоу се грижеше за доброто настроение на публиката с шеговити забележки и хумористични реакции след неудачите си.

След това обаче англичанинът вдигна нивото и направи брейк от 42 точки, с които поведе в резултата. Когато всичко изглеждаше безоблачно за него, той не можа да вкара жълта от оригиналното й място и това върна надеждите на Кръстев.

Накрая всичко се сведе до битка само с розова и черна на масата, които след грешка на Мърфи бяха реализирани от Кръстев за крайния успех.

В другия фрейм от атрактивната програма световният шампион Стюърт Бингам очаквано се наложи срещу Георги Величков с 68:36. Триумфиралият в „Крусибъл“ стартира колебливо с пропуск по лесна червена за горен ляв джоб, а неточностите му в началото включиха още изпусната черна топка от оригиналната позиция и фаул с бялата. Величков обаче не можа да направи солидни точкови серии, за разлика от Бингам, който постигна брейк от 49. Това бе достатъчно, за да поема инициативата изцяло, фреймът приключи с разчистване на масата до розова включително.