Един от най-опитните и уважавани съдии във фехтовката, българинът Васил Миленчев, ще съдийства на рекордна за света на спорта шеста олимпиада.

Пловдивчанинът беше избран от Международната федерация по фехтовка за рефер на олимпийския турнир в Париж. Миленчев демонстрира професионализма си още на игрите в Пекин през 2008 година, а след това и на олимпиадите в Лондон, Рио де Жанейро и Токио, където беше съдия във финалите на турнира по сабя. Сега българинът ще отсъжда и на игрите през 2024.

Васил Миленчев е познат в целия свят като изключително прецизен и неуморим в работата си край пътеките. Той има назначения на повече от 100 финала индивидуално и отборно на Световни купи и Гран При.

Реферирал е повече от 40 финала за златен медал на Европейски и Световни първенства. Бил е съдия и на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 година.

Васил Миленчев държи още един рекорд в световната фехтовка. През септември тази година той беше обявен от Международната федерация по фехтовка за най-добър съдия на сабя за 2023 година. Българинът спечели престижното отличие за седми пореден път, което е безпрецедентно постижение в историята на спорта.

„Васил игра фехтовка от световна класа като състезател, и това, в съчетание с неизчерпаемия му опит като съдия на най-високо ниво, му позволява да напътства и да дава изключително ценни съвети на най-добрите ни състезатели,“ коментира рекордната шеста олимпиада на българина директорът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка Запрян Ванчев. „Това безспорно е много ценно за тяхното развитие, израстване и реализиране.“