Българин намери място в битка за І-ІІ място на Световното първенство по стрелба с лък в зала. Явор Христов (СК „Джамбо - 2006” - Русе) в неделя ща опита точния си мерник срещу поляка Рафал Доброволски в директен сблъсък в модерната и впечатляваща зала Indoor Sports Arena в Жежов за златото и титлата, съобщи за Гонг от Полша президентът на федерацията по стрелба с лък Даниел Павлов.

На 5 март в квалификациите на рекърв само Явор успя да се класира за индивидуалните елиминации. Христов, който е състезател на СК „Джамбо - 2006” - Русе отбеляза общо 580 точки, което му отреди 22-ро място и му даде правото да се състезава по време на индивидуалните елиминации, където в първия си мач срещна британеца Алан Уилс. После по пътя към най-малко сребърен медал, Явор се справи с французина Дамиен Пижо, поляка Дамян Голи. Само първите 32-ма състезатели във всяка категория и възрастова група се класираха за следващата фаза.

Програмата на Световното първенство в Полша за неделя определи индивидуалните финали с участието на Христов да бъдат от 9 часа местно време, а награждаването на първенците на планетата да бъде от 19:10 до 19:50 часа.

Христо Христов (СК „Джамбо - 2006” - Русе) завърши участието си на 39-та позиция със сбор от 570 точки, а Мартин Мицов (СК „Джамбо - 2006” - Русе) остана на 58-мо място с 546.
С общ резултат от 593 точки (от възможни 600), Симон Тери (Великобритания) оглави класирането след квалификациите в тази категория при мъжете.



Българският национален отбор се класира на 12-то място с 1696 точки и в първата си среща по време на отборните елиминации и на 7-ми март ще се изправи срещу тима на Мексико.

В рекърв жени само 5 точки не достигнаха на българската състезателка Пламена Миткина (СК „Динамикс” - Силистра) да се класира за индивидуалните елиминации. Тя стреля 277 точки през първата част и 274 точки през втората, което я класира на 36-та позиция в крайното класиране.

Французойката Беренгер Шуш подобри световния рекорд в категорията Рекърв при жените като отбеляза общо 592 точки, като миналото върхово постижение беше 591 и по този начин се класира на първо място след квалификациите. Четирикратната световна шампионка Наталия Валеева (Италия) следваше плътно лидерката с 591 точки. Победителката от Световното първенство през 2007 година Нами Хаякава (Япония), зае третата позиция с 588 точки.

В надпреварата Компаунд мъже българският представител Иван Йотов (СК „Херос” - Казанлък) не можа да се класира за елиминациите. Той зае 43-то място с общ резултат от 575 точки. С общ резултат от 596 точки, французинът Доминик Генет оглави класирането.

Страната ни имаше представители и на рекърв при младежите - Калоян Аркалиев и Теодор Тодоров от СК "Джамбо - 2006" – Русе.

Световното първенство по стрелба с лък на закрито се провежда от 4-ти до 8-ми март в град Жежов (Полша) с участието на около 400 състезатели от над 35 страни. България е представяна от 6 стрелци.