Българин ще атакува пети мандат на шефския пост в Европейската федерация по борба (СЕЛА). На конгреса в Тбилиси (Грузия) Цено Ценов ще трябва първо да се пребори с 12 кандидати за 6 места в изпълкома. И ако попадне в управленския орган, който е от 9 души, му предстои нов избор за президент. Форумът е в понеделник, 18 март, информира официалният сайт на Българската федерация по борба.

Цено Ценов се ползва с изключителен авторитет особено сред европейските страни, а от миналата година е и член на изпълнителното бюро на Международната федерация по борба (ФИЛА). Допълнителен аргумент, който ще даде тласък на кандидатурата му, е че тя е подкрепена и от Българската федерация по борба (БФБ). А на конгреса в Тбилиси нашата делегация ще бъде водена от президента на родната централа Валентин Йорданов. Олимпийският ни шампион твърдо застава зад Ценов при следващ избор за шеф на ФИЛА догодина.

В грузинската столица родната борба ще кандидатства и за домакинство на европейско за мъже и жени през 2014-а.

Същевременно част от борците ни вече отпътуваха за шампионата на континента в Тбилиси. Първи на тепиха ще излязат Николай Куртев (66 кг) и Любен Илиев (96) в свободния стил, а при жените - Елица Янкова (48). Техните схватки са във вторник, а съперниците си ще узнаят днес.

За първи път на голямо първенство женският тим ще бъде в пълен състав, воден от новия старши треньор Серафим Бързаков.

Схватките при класиците са през уикенда. А дебют на голямо първенство като треньор ще направи двукратният олимпийски шампион Армен Назарян.