Българинът Руслан Милев спечели титлата в шампионата на САЩ по ветроходство в клас J24*, предаде сайтът nautica.bg.

Милев е шкипер на яхта Angel of Harlem, състезаваща се за клуба-домакин на J24 USA Midwinter Championship в Тампа, Флорида.

„Много съм щастлив, защото най-накрая стигнахме до титлата след като няколко пъти ни се изплъзна. Купата не е само моя, дължа всичко на екипажа. Трудна и сладка победа, тъй като силите бяха много изравнени – всеки от първите пет в класирането можеше да е победител”, сподели Роси Милев.

Екипажът на Angel of Harlem (Руслан Милев-шкипер, Марк Либел-тактик, Джим Траун-на мачтата, Рон Хайт-боумен, Артър Блоджет-тримър) спечели титлата в J24 USA Midwinter Championship с победи в три от седемте гонки в първенството, плюс две трети и две седми места.

В първенството участваха 25 екипажа от САЩ, Канада и Япония.

Руслан Милев живее почти две десетилетия в САЩ и Канада. В България с ветроходство се занимава в яхт клуб „Порт Бургас”. През 2010 г. бе част от екипа на Лари Елисън, спечелил с BMW Oracle Racing най-престижното ветроходно състезание в света – America`s Cup.

*J24 е международен ветроходен One Design клас яхти, признат от Световната федерация ISAF, създаден през 1975 г. и разпространен в над 40 страни по света.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS