Професор Николай Колев оглави новосъздадената Балканска крикет асоциация. През уикенда в София се проведе работна среща, като представители на 6 страни дадоха началото на амбициозния проект, който е изцяло българска идея. Специалисти от Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и Кипър бяха в столицата ни и дискутираха развитието и бъдещето на крикета на Балканския полуостров. Със сигурност до края на 2013 година предстоят работни срещи и с представители на други държави, прояваващи интерес да се включат в инициативата. Хърватия, Словения, Унгария, Турция, Албания, Босна и Херцеговина и Косово желаят да бъдат чат от Балканската крикет асоциация.

На работната среща се избра устав и управителен съвет. За генерален секретар бе определена Камелия Атанасова. Приоритетите на асоциацията са развитието на децата и юношите в отделните държави, както и налагането на повече местни играчи в републиканските първенства.

На събитието в София станаха ясни и първите международни турнири, които ще се проведат под егидата на Балканската крикет асоциация:

21-27 април – Международен турнир по крикет за деца до 17 години, Корфу (Гърция)

26-29 юни – Балканско първенство за юноши до 17 години и жени, София (България)

3-6 юли – Континентална купа за мъже, Букурещ (Румъния)

24-28 септември – Първо балканско първенство за мъже, Корфу (Гърция)

12-14 декември – Първи балкански шампионат за мъже в зала, Белград (Сърбия)

По време на събитието в Корфу от 21 до 27 април 2014 година ще бъдат приети и членове на спортно-техническата, съдийската и дисциплинарната комисии.

„Изключително съм радостен, че една наша българска идея стана реалност. Последните две години аз и моят екип усилено работихме за създаването на тази Балканска крикет асоциация, като проведохме редица срещи с представители на страни от региона и ги запознахме с нашето виждане за развитието на крикета. Всички се обединихме около мнението, че трябва да се постави акцент върху детско-юношеския спорт и повече местни играчи, които да го практикуват. Освен вече утвърдения календар за следващата година представителите на Балканската асоциация ще правим съвместни съдийски семинари, обучителни треньорски курсове и методическа подготовка на състезателите. След като успяхме да изпълним тази наша цел вече гледаме и към 2015 година, когато се надявам да заработи Балканската крикет академия, която отново е наша идея“, заяви председателят на Българската федерация по крикет проф. Колев.

От 29 ноември до 1 декември предстои последното събитие от календара на родната федерация за тази година – Държавното първенство в зала, с което ще бъде закрит успешният крикет сезон в България.